1 op 10* moeders bergt ondernemersplannen op voor gezin

Helft ondernemende vrouwen combineert echter vlot gezin met ondernemerschap

Dinsdag 15 mei 2018 — Een kwart van de mama’s droomt ervan om in de toekomst te ondernemen. Maar tegelijk is ruim 1 op 10 vrouwen bang dat ze hun gezinsleven niet met ondernemen kunnen combineren. Hierdoor zetten ze hun ondernemersplannen on hold. Vrouwen met een gezin die willen ondernemen botsen op tegenstand uit hun directe omgeving en op hardnekkige vooroordelen die ze vaak zelf in stand houden. Toch geven ondernemende vrouwen aan dat zij hun ondernemerschap vlot kunnen combineren met hun gezin. Dit blijkt uit een studie naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin in opdracht van Contrex® dat met de Woman Up by Contrex®- actie vrouwen die willen ondernemen ondersteunt met financiële middelen, een crowdfunding campagne, coaching en professionele communicatie.

Uit de studie blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde moeders vreest scheef bekeken te worden omdat ze hun carrière boven hun gezin zou plaatsen bij het opstarten van een onderneming. 2 op 5 is bang om niet au sérieux genomen te worden en een derde is bang om als harde tante bestempeld te worden.

Naast die persoonlijke drempels worden mama’s ook afgeschrikt door vooroordelen uit hun omgeving over de combinatie gezin-ondernemen. Ruim 1 op 3 zegt dat hun directe omgeving liever heeft dat ze gewoon 9-to-5 werken. 16% voelt zich niet gesteund bij hun ondernemingsplannen door hun omgeving. 

Maar vrouwen met een gezin houden deze vooroordelen zelf mee in stand: 3 op 5 moeders zijn er namelijk zelf van overtuigd dat vrouwen met een druk werkleven minder tijd over hebben voor hun gezin en begrijpen niet hoe vrouwen in topfuncties hun werk combineren met een gezin. Volgens 4 op 5 maken vrouwen in topfuncties dan ook minder tijd voor hun familie. Ruim een derde van de ondervraagde vrouwen met een gezin laat zich daadwerkelijk afschrikken door deze vooroordelen.

Vooroordelen gaan niet op in de praktijk
Toch verloopt zelfstandig ondernemen in de praktijk anders. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen die al een eigen onderneming heeft, geeft namelijk aan dat de combinatie van hun gezin met hun activiteit als zelfstandige vlot gaat. 36% zegt zelfs hun kinderen meer te zien dan iemand die 9-to-5 werkt. De combinatie tussen ondernemen met een gezinsleven is vooral een kwestie van goed en efficiënt plannen, zo blijkt. Ruim 1 op 3 geeft hierbij te kennen dat hulp van buitenaf, zoals hulp van vrienden, familie of nanny’s, cruciaal is om alles gedaan te krijgen.

Inspiratie en advies voor meer vrouwelijk ondernemerschap
Omdat veel vrouwen een extra duw in de rug kunnen gebruiken om de stap naar het realiseren van hun project of onderneming te zetten, slaan Contrex® en ULULE de handen in elkaar voor de actie Woman Up by Contrex®. Hierbij krijgen zes projecten van ondernemende vrouwen de middelen, steun en expertise om hun ondernemingsdroom op persoonlijk en professioneel vlak waar te maken.

Daarnaast krijgen vijftig vrouwen op 12 juni de kans zich te laten inspireren en adviseren op de eerste Woman Up by Contrex® TALKS:

“Op Woman Up by Contrex® TALKS nodigen we 3 succesvolle onderneemsters – waaronder onderneemster Emma Gelaude, zelf mama – uit om inspirerende sessie te geven over vrouwelijk ondernemen. Zij delen er hun persoonlijk verhaal en zijn het levende voorbeeld dat vrouwen en ondernemen wél een goede combinatie zijn, gezin of niet. Alle informatie vind je terug op onze website.” – Lore Pieters, Brand Manager Contrex®

Meer informatie: www.contrex.be/nl/woman-up-by-contrex

*Dit blijkt uit een studie in opdracht van Woman Up by Contrex® door het onafhankelijke onderzoeksbureau iVox bij een steekproef van 1000 Belgische vrouwen tussen de 20 en 55 jaar representatief op leeftijd, diploma en taal. De foutenmarge is 3,02%

Woman Up by Contrex® TALKS – Antwerpen
Woman Up by Contrex® TALKS is een inspiratie-avond rond vrouwelijk ondernemerschap door én voor vrouwen. Op dinsdag 12 juni delen 3 succesvolle onderneemsters hun verhaal en tips en tricks om jouw eigen project succesvol te lanceren.
Get inspired. Get started!

Programma
18u00
 : Onthaal met een hapje en drankje
18u30 : Welkom en voorstelling “Woman Up by Contrex®” - Lore Pieters (Contrex®)
18u40: De ultieme basics van crowdfunding – Shana Egaña Viteri (Ulule)
18u50: “Starten voor starters”. Wat je écht moet weten om je project succesvol te lanceren   – Els Van Aerschot (TinC)
19u10: “Make my dream work” – Emma Gelaude (mode-ondernemer, auteur, blogster en oprichtster “Make my dream work”-community
19u30:  “Niet denken, gewoon doen”. Mijn verhaal als onderneemster – Anne-Catherine Gerets (Clo Clo Studio)
19u50: Networking bites and drinks 

OVER WOMAN UP BY CONTREX®
Met de actie Woman Up by Contrex® investeert Contrex® samen met het crowdfunding platform Ulule in het helpen van vrouwen om hun persoonlijk of professioneel project te realiseren. De actie stelt hiervoor middelen, advies en coaching ter beschikking van vrouwen om zich te lanceren. Woman Up by Contrex® heeft als missie om vrouwen aan te moedigen om zich door niets tegen te laten tegenhouden om hun projecten waar te maken.

Woman Up by Contrex® wil zes projecten van vrouwen mee realiseren. Zij krijgen een crowdfunding campagne waarbij het opgehaalde bedrag verdubbeld wordt met maximum 2000€ per project. Voorts wordt voor elk project een promotiefilmpje gemaakt en wordt het project voorgesteld aan de pers. De geselecteerde projecten worden gedurende het jaar door de experten van Ulule verder gesteund met raad en daad. www.contrex.be/nl/woman-up-by-contrex

OVER CONTREX®
Contrex® is sinds 40 jaar de ideale partner van de actieve vrouw. Contrex® wil vrouwen inspireren en aanmoedigen om goed naar hun lichaam te luisteren en er zorg voor te dragen. Hiervoor is Contrex® immers goed geplaatst. Met 468 mg calcium en 74,5 mg Magnesium per liter is CONTREX een ideale natuurlijke bron van mineralen die het lichaam helpt om nog beter te presteren. 1 liter natuurlijk mineraalwater Contrex® is goed voor 58% van de referentie-inname van calcium- en 19% van de magnesium referentie-inname per dag. www.contrex.be

OVER ULULE
Ulule is sinds 2010 een internationaal reward-based crowdfunding platform met als doel ondernemers, starters en creatievelingen een tool aan te bieden om het heft in eigen handen te nemen. Meer dan 21.000 projecten zijn al met succes gefinancierd op Ulule, goed voor 100 miljoen euro aan ingezamelde fondsen, van meer dan 1,8 miljoen gebruikers wereldwijd.

Individuen, verenigingen of bedrijven kunnen een project lanceren op Ulule na het bepalen van een realistisch doelbedrag, een vaste termijn en niet-financiële en exclusieve rewards die ze zullen aanbieden aan internetgebruikers in ruil voor hun bijdrage. Als het doel wordt bereikt of overschreden, ontvangt de projecteigenaar het ingezamelde bedrag, wordt het project gerealiseerd en worden de funders beloond met de beloofde rewards. Wanneer het doel niet bereikt wordt, zullen de funders die het project mee hebben gefinancierd kosteloos terugbetaald worden. www.ulule.com

Logo Woman Up by Contrex
Logo Contrex